Formule 1 kijken? Dit moet je weten

Blog Formule 1 kijken? Dit moet je weten

Als je begint met het kijken van Formule 1 kom je er al snel achter dat er enorm veel regels zijn verbonden aan deze complexe sport. Wanneer je dus lekker een dagje Formule 1 gaat kijken is het verstandig om eerst het een en ander te weten zodat je goed voorbereid de spannende races kunt gaan kijken.

Teams en coureurs

Als eerst is het belangrijk om te weten dat er bij de Formule 1 in totaal tien teams meedoen. Elk team heeft twee coureurs en dus heb je in totaal twintig coureurs in het hele kampioenschap. Je hebt in een jaar twee verschillende kampioenschappen die erg belangrijk zijn. Zo heb je het coureurskampioenschap en het constructeurskampioenschap. Het coureurskampioenschap is het kampioenschap wat speelt tussen alle coureurs, je haalt dus voor jezelf individueel punten met elke race. Voor het constructeurskampioenschap gaat het tussen alle teams, de betere teams krijgen per race ook punten. 

De belangrijkste regels op een rijtje

Zoals je nu wel weet zijn er dus twintig coureurs. De startposities van de coureurs wordt beslist door een kwalificatierace. Dit is in hetzelfde weekend als de race zelf. In een race komt het wel eens voor dat er auto’s op elkaar botsen. Als er veel vuil op de baan ligt komt er vaak een vlag of een safety car. Je hebt verschillende soorten vlaggen: 

  • Rode vlag: Hierbij wordt de race stopgezet;
  • Gele vlag: Je mag niet inhalen en je moet je snelheid aanpassen; 
  • Blauwe vlag: Dit geldt voor iemand die een ronde achterloopt dan de eerste dus moet je de eerste laten passeren;
  • Groene vlag: Het gevaar wat er was is weg je mag weer volgens de regels racen;
  • Witte vlag: Je moet oppassen, want er rijdt een auto extreem langzaam op de baan;
  • Zwart-witte vlag: Je krijgt een waarschuwing voor onsportief of gevaarlijk rijgedrag;
  • Zwarte vlag: Je bent gediskwalificeerd.

Een safety car wordt ingezet na een ernstig ongeluk waardoor het niet veilig is om verder te racen. Ook bij extreme weersomstandigheden kan de safetycar in worden gezet.

Recente berichten